Propolis

Propolis (smoluňka, dluž, včelí tmel) patří mezi netradiční včelí produkty. Je to pryskyřičitá látka přijemné aromatické vůně, jejíž barva se mění podle původu a stáří od zelenožluté až k temně hnědé. Za chladu je propolis tvrdý a křehký, při úlové teplotě se stává měkkým a tvárlivým. Suroviny na tvorbu propolisu sbírají včely na různých rostlinách vylučujících pryskyřičité látky, jako je topol, bříza, olše, jilm, jehličnany a jírovec maďal. Včely používají propolis jako stavební a ochrannou látku k vystýlání a vyztužení buněk plástů, k zatmelení otvorů a trhlin, k opravě plástů a k těsnění česen. Propolisem včely pokrývají (balzamují) vetřelce, které usmrtily v úle a nemohou je dostat z úlu ven. Ochranná funkce propolisu spočívá také ve vytváření vhodné ochranné atmosféry v úle. Propolis na stěnách má nejen tepelně izolační vlastnosti, ale ohřevem stěn úlu se z propolisu uvolňují těkavé látky nasycující atmosféru úlu. Tyto těkavé látky mají antibakteriální účinky, což zabraňuje pomnožení organismů v úle.

 

Účinky propolisu:

  • baktericidní – ničí a usmrcuje bakterie
  • bakteriostatické – brzdí růst bakterií
  • anestetické – tlumí citlivost a bolest
  • stimulační – povzbuzuje imunobiologicky systém organismu
  • antitoxické – ruší účinky některých jedů a bakteriálních toxinů
  • antivirové – proti některým virům
  • antimykozní – zastavuje růst a ničí některé plísně
  • antiflogistický – protizánětový
  • dermatoplastický – podporuje hojení ran
  • tlumí účinek škodlivého záření na organismus

LIHOVÝ EXTRAKT – PROPOLISOVÁ TINKTURA

je průzračná červenohnědá kapalina.

Příprava: do 1 litru alkoholu dáme 100-200g rozdrceného propolisu necháme vyluhovat 9 – 14 dnů a denně protřepeme, pak slejeme nebo přes gázu přecedíme do láhve a uzátkujeme. Můžeme použít samotnou tinkturu nebo jí přidat do vody nebo odvaru bylin. Odpaříme-li líh, zůstane nám propolisový balzám s vůní podobnou peruánskému balzámu.

UPOZORNĚNÍ!! Používejte propolis pouze pokud na něj nejste alergičtí !!

V lihu se rozpouští všechny základní složky propolisu, je však třeba použít alkohol více než 60%.