Další informace o medu

Jak skladovat med

Vysoký obsah cukrů působí do značné míry samokonzervačně, přesto je však nutno při skladování dodržovat určitá pravidla!

  • med skladujeme při teplotě do 15°C
  • v suchých místnostech do relativní vzdušné vlhkosti 60 %
  • chráníme ho před přímým slunečním světlem
  • k uskladnění používáme výhradně nádoby ze skla, kameniny, hliníku, smaltovaného nebo pocínovaného plechu

Ve vhodných podmínkách si med udrží plně kvalitu 2 roky.

 

Proč některé medy krystalizují?

Květové medy krystalizují zpravidla dříve než medy lesní. Krystalizace květových medů je způsobena většinou vyšším obsahem glukózy, která má specifickou vlastnost vytvářet krystaly. V lesních medech je většinou vyšší obsah fruktózy a dextrinů a tím mají nižší předpoklad ke krystalizaci a zůstávají delší dobu v tekutém stavu. Krystalizace je přirozená vlastnost květových i lesních medů. Zkrystalizovaný med si uchovává všechny cenné látky a vlastnosti.

Takový med je možné rozehřát ve vodní lázni opatrně do 45°C. Pozor na přehřátí medu nad 50°C, tím by se zničily některé hodnotné látky, jejichž ztráta by měla negativní vliv na kvalitu medu.

V žádném případě není krystalizace na závadu! Naopak!
Zkrystalizovaný med je známkou pravosti!! 
Pouze med, který byl přehřán na vyšší teplotu než 50 °C je stále tekutý (jedinou výjimkou potvrzují pravidlo je akátový med, který nekrystalizuje). Standardně prodávám med zkrystalizovaný. Pokud si však přejete med tekutý, rád Vám jej šetrně rozehřeji v zařízení, které má termostat a není tedy možné překročit určitou tepelnou hranici.

 

SLOŽENÍ MEDU

  • fruktóza 30-38%
  • glukóza 26-33%
  • sacharóza 1-10%
  • vyšší cukry 1-10%
  • voda 17-20%
  • enzymy 0,1-0,6% : glukozooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza
  • vitamíny 0,1% : kys. pantotenová, B1, B2, B3, biotin, C
  • minerálie 0,1-1,0% : draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď organické kyseliny 0,1-0,5%
  • pyrohroznová, glukonová, jablečná, citronová a další aminokyseliny 0,1-0,5% : fenylalanin, prolin, alanin, valin a další
  • hormonální látky: noradrenalin, acetylcholin, adrenalin, dopamin, látky z mateří kašičky barviva: rutin, kverutin, akacetin a další
  • vonné látky: diacetyl, acetaldehyd a více než 50 dalších.

A pro porovnání !!!

Co obsahuje řepný cukr ???

  • sacharóza 98%
  • voda 0,5%
  • nestravitelné látky 1,5-2%