Med

Co je to med?

Ze zoologického názvu včely – Včela medonosná – by si někdo mohl odvodit, že med nosí do úlů včely. Není to však tak jednoduché. Včela do úlu přináší suroviny na výrobu medu – nektar a medovici. Nektar je výměšek rostlinných žláz, které se nachází nejčastěji ve květu. Nektar rostlina používá jako lákadlo na včely, které ji mají opýlit. Medovice je stejně jako nektar cukernatá látka, která se však vyskytuje na listech a jehličí stromů. Tvoří ji hmyz (u nás jsou to zejména mšice), který parazituje na rostlinách a živí se jimi. Včely poté, co výše uvedené suroviny do úlu přinesou, musí zpracovat. Především odpařit nadbytečnou vodu, které je v nektaru až 60%, kdežto ve medu jen asi 18%. Pak včela svými enzymy přemění převažující sacharózu na jednoduché cukry a navíc takto zpracovanou surovinu obohatí o další enzymy. Poté med uloží v plástvích úlů, tyto plástve zakonzervují víčky z vosku, kde med dozrává do své lahodné podoby. Při tomto procesu vynaloží včela obrovské úsilí. Jen pro představu, pro získání 1000g medu musí včely sesbírat pyl z jednoho milionu květů, což představuje asi 150 tisíc výletů pro pyl a pro včely navíc obrovskou vzdálenost.